Dagmar Babčanová 15.06.2019

Smrť neovplyvní vesmírny čas

Filozof, prozaik, lekár, esejista. Žid, ktorý konvertoval na kresťana. Slovák, ktorého dielo má európsky presah. Dvadsiate piate výročie smrti Pavla Straussa sme si pripomenuli 3. júna.  
Smrť neovplyvní vesmírny čas
TK KBS 15.06.2019

Sakrálne umenie môže byť miestom dialógu

„Všetci majú právo na krásnu kultúru! Osobitne tí najchudobnejší a poslední, ktorí by sa z nej mali tešiť ako z Božieho daru,“ upozornil pápež František v piatok 24. mája pri stretnutí s členmi talianskeho Združenia cirkevných múzeí.     
Sakrálne umenie môže byť miestom dialógu
08.06.2019

V Stropkove hviezdili kríže

Krížová výprava? Nie, výstava. Do 2. júna si mohli návštevníci pozrieť expozíciu V znamení kríža, ktorú pre kaštieľ v Stropkove pripravili odborní pracovníci Krajského múzea v Prešove. Okolo 40 vystavených umelecko-remeselných diel bolo tematicky spojených s krížom ako náboženským symbolom. 
V Stropkove hviezdili kríže
08.06.2019

Štefánik si vyslúžil aplauz

Malý muž, veľký človek, najväčší Slovák. V roku, keď si pripomíname sté výročie jeho úmrtia a keď si ho televízni diváci zvolili za najväčšiu osobnosť našich dejín, sa teší Milan Rastislav Štefánik nebývalej pozornosti. Napríklad i na divadelných doskách. Katolícke noviny sa boli pozrieť, ako jeho život spracovali „Radošinci“. 
Štefánik si vyslúžil aplauz
01.06.2019

Žofia Bosniaková zaujala aj literátov

Celý život sa snažila zasvätiť svojim blízkym a pomoci chudobným. Jej mŕtve telo bolo neporušené 365 rokov, kým sa ho v roku 2009 nepokúsil spáliť psychicky chorý muž. Na jej blahorečenie vyzval kardinál Ján Chryzostom Korec. Pripomíname si 410. výročie narodenia Žofie Bosniakovej (* 2. jún 1609). 
Žofia Bosniaková zaujala aj literátov