04.04.2020

Diamant v hrude nezhnije

Na počiatku bola láska. A potom slová. Toľko slov, až z nich vznikla najdlhšia ľúbostná báseň na svete (takto je zapísaná aj vo World Record Accademy). Úryvky z Maríny sa učia recitovať už celé generácie slovenských detí. Tridsiateho prvého marca sme si pripomenuli dvojsté narodenie jej autora Andreja Sládkoviča. 
Diamant v hrude nezhnije
Monika Šimoničová 04.04.2020

Odporúčame: Prvá stovka

Milujem divadlo. Jedna z mojich najväčších vášní, alebo slovami Stanislava Štepku: „Medzi mojich sedem divov som kedysi zaradil aj divadlo.“ Je to ako klbko radosti a živosti, ktoré si omotá každého. A odrazu mám v rukách knihu o histórii miestneho divadla v Radošine vydanú pri príležitosti jeho vzácneho jubilea - storočnice. 
Odporúčame: Prvá stovka
Peter Slovák 28.03.2020

Zapôsobilo na ňu drotárstvo

Charakteristickou črtou práce vandrovných drotárov boli opravy rôznych úžitkových predmetov. Drôtom spevňovali nielen poškodené nádoby, ale zároveň vyrábali ozdobné prvky napríklad k ľudovému odevu alebo praktické veci do domácnosti. 
Zapôsobilo na ňu drotárstvo
28.03.2020

Fotografie zvečnili hospicovú filozofiu

Od 24. februára do 6. marca bola v Michalovciach inštalovaná putovná výstava Hospic v obrazoch. Fotografie autorky Kataríny Klimekovej zachytávajú pacientov a personál najstaršieho slovenského hospicu - Hospicu Matky Terezy v Bardejovskej Novej Vsi. Na otázky nám odpovedala Silvia Hrabčáková z Arcidiecéznej charity Košice. 
Fotografie zvečnili hospicovú filozofiu
Monika Šimoničová 28.03.2020

Život s Bibliou je o inom

Hoci sa listy čoraz viac vytrácajú, na svojom čare nestrácajú. Sú pôsobivejšie, autentickejšie, s originálnym rukopisom a podpisom odosielateľa. 
Jeden list s prívlastkom naj nám adresoval Boh. 
Život s Bibliou je o inom